Tom Eriksen har brukt mye av de siste 35 årene på å fortelle om farene ved asbest.

35 år i frontlinjen mot asbest

Siden 1986 har Tom Eriksen ledet kampen mot asbest i Norge. Det giftige stoffet, som ble forbudt på 1980-tallet, finnes i de aller fleste bygg oppført før 1987. Allikevel gjøres det stadig alvorlige feil som kan føre til potensielt dødelige skader.

Intervju med Tom Eriksen, Eriksen HMS AS

– Jeg var drittlei av å være tømrer, humrer en oppriktig Tom Eriksen som svar på spørsmålet om hvordan han fant veien til bransjen han nå har tilbragt 35 år i. – Jeg fikk et jobbtilbud fra et selskap som jeg først takket nei til. Etter å ha tenkt meg om ombestemte jeg meg og reiste til England, der jeg fikk opplæring i hva asbest er og hvorfor det er farlig.

Og asbest er farlig fordi?

– Når asbesten er hel, er den ikke farlig, forklarer Tom. – Det er når den brytes at helsefarene oppstår. De små fibrene er formet som kniver med mothaker som fester seg i lungene. Her samler de seg opp og i altfor mange tilfeller vil dette føre til asbestose, som er en uhelbredelig form for kreft.

Et glemt og oversett stoff

De fleste av oss som har levd noen tiår kjenner til asbest og husker at det var mye snakk om dette på 1980-tallet. Er kunnskapen om asbest like bra i dag?

– Definitivt ikke, sier Tom. – Ungdommen vet så godt som ingenting om asbest og det snakkes for eksempel ikke om asbest under opplæringen til verken tømrere, elektrikere eller rørleggere. Blant fagfolk i disse bransjene som har vært i yrket noen år er kunnskapen litt bedre, men langt fra bra nok. Spesielt innen elektro og rør er det store mangler på kunnskapen.

Hvorfor er det sånn?

– Det er et godt spørsmål som jeg dessverre ikke har noe fasitsvar på. Jeg tror mange er av den oppfatning at asbest er et problem vi er kvitt siden stoffet har vært forbudt i flere tiår. Dette stemmer ikke og arbeidere innen håndverksfagene er faktisk nesten mer utsatt for asbest enn noen gang siden byggene som ble oppført da asbest var et lovlig stoff nå skal rehabiliteres.

Velstyrtplanen

LES OGSÅ

Asbest i boliger

Det er ikke bare håndverkere som er utsatt for asbest. Også vanlige mennesker som bor i hus og leiligheter kan møte på problemer som følge av dette:

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har vært involvert i arbeid som har ført til at beboerne har måttet flytte ut av leilighetene mens asbest skulle fjernes, men det er ikke få, samstemmer Tom. – Her i Bergen fant vi for eksempel femti tusen kvadratmeter med eternittplater som må fjernes. Disse må fjernes av fagpersoner som vet hva de holder på med. Om de ikke gjør det, havner beboerne fort i en situasjon der de må flytte ut av leilighetene siden feil fjerning har ført til asbesten har spredd seg til leilighetene.

Hvor finner vi asbest?

– I boliger finner vi ofte asbest i avretningsmasser, gamle fliser, fliselim, fugemasser, gulvbelegg, rørisolasjon og i ventilasjonskanaler. Eternittplater er det mange kjenner igjen som asbest og det finnes fremdeles mange av disse i norske boliger.

Finnes det noen måte en vanlig person kan finne ut om det er asbest i hjemme sitt?

– Nei, dessverre. Her må det en fagmann inn og ta prøver som må sendes til analyse. Dette koster penger, men en del sameier og borettslag er faktisk pålagt å gjøre dette. Sameier og borettslag som har ansatte, som for eksempel ansatte, eller skal gjennomføre renovering, må kartlegge bygningsmassen for asbest.

Høy faglig kompetanse

Tom er daglig leder i Eriksen HMS AS, som er et rådgivningsfirma. Selskapet er majoritetseier i Asbestkurs AS og er selv en del av Saneringsgruppen AS, som er et firma med totalkompetanse på asbest spesielt  og rivingsarbeid generelt. I tillegg til å jobbe for disse firmaene er Tom styreleder i Asbestforum og styremedlem i Forum for miljøkartlegging og sanering.

Livet ditt handler mye om asbest?

– Ja, det ville vært løgn å si noe annet, sier han og ler. – Jeg valgte dette yrket for mange, mange år siden og kommer ikke til å gi meg før asbesten er fjernet fra Norge.

Når kommer dette til å skje?

– Jeg har et håp om at det vil skje i min levetid, men føler meg ikke sikker på at det vil skje. Vi ser at det skjer ting i Europa som vil kunne fremskynde prosessen, men enn så lenge er det ikke nok makt bak kravene i lovverk og forskrifter til at vi klarer å bli kvitt dritten, avslutter den daglige lederen i Eriksen HMS.