Asbest i sameier og borettslag
Asbest ble brukt i de fleste bygg frem til det ble forbudt på midten av 80-tallet. Selv om det har vært forbud mot bruk av asbest i mange tiår, finnes det fremdeles asbest i svært mange bygg og innstallasjoner i Norge i dag.
Forbudet mot asbest har gjort at altfor mange tror at asbest er et problem vi har løst og det er derfor lite fokus på farene ved det. Selv om asbest ikke har vært brukt annet enn ved feiltakelser i nye bygg på flere tiår, er det store mengder asbest i bygg oppført før 1985. Sameier og borettslag oppført før dette er ikke noe unntak og asbest utgjør en potensiell helsefare for beboerne.
Vedlikehold som risikofaktor
Asbest er et stoff som har mange positive egenskaper: Det er billig å utvinne, brenner ikke og isolerer godt. Problemet oppstår når asbesten rives opp og løse asbestfibre frigjøres. Disse fibrene er små og fester seg i lungene. Gjentatt eksponering for dette kan føre får lungekrefft, lungehinnekreft (mesoteliom) og asbestose.
Asbest finnes som nevnt i de fleste bygg oppført før 1985. Bygg fra dette tidsrommet er gamle og har behov for vedlikehold. Om de som utfører vedlikeholdsarbeidet ikke sjekker om det finnes asbest i bygget før arbeidet starter, er det en stor risiko for at asbesten sprer seg til store områder. Å fjerne dette er en stor jobb som er både langt vanskeligere og mye dyrere enn om asbesten fjernes før arbeidet starter.
Krav til miljøkartlegging
Om dere som sameier eller borettslag skal gjennomføre et større prosjekt knyttet til vedlikehold, rehabilitering eller om-/utbygging, er det lovpålagt krav om at bygget miljøkartlegges i forkant. Dette er en jobb som krever spesialisert fagkunnskap og er ikke noe dere kan gjøre selv. Det er styret i boligselskapet som er ansvarlig for at kartleggingen blir utført. Å ikke gjøre dette er ikke bare i strid med loven, men kan også føre til store ekstrakostnader. Vi har mange eksempler på vedlikeholds- og rehabiliteringsarbeid som er blitt mye dyrere enn planlagt fordi miljøkartlegging ikke var gjennomført. Under arbeidet har da asbestfibre blitt frigjort og forurenset store deler av byggene. Arbeidet må da stanses og alle områder som er forurenset må saneres.
Kravet til miljøkartlegging slår også inn når styret i et sameier eller borettslag regnes som byggherre under rehabilitering eller vedlikehold. Du kan lese mer om styrets ansvar som byggherre her.
Kartlegging som del av vedlikeholdsplan
Kravet til miljøkartlegging gjør at dette er noe som bør inngå som del av alle vedlikeholdsplaner. Om dere ikke vet om bygg, anlegg og installasjoner kan inneholde miljøgifter som asbest, blir det umulig å gjennomføre rehabiliterings- og vedlikeholdsarbeid innenfor lovens rammer. Enda viktigere er det at både beboere og arbeidere utsettes for unødvendig risiko.
Vedlikeholdsplaner er noe alle sameier og borettslag bør ha. Uten en fungerende vedlikeholdsplan er det svært vanskelig å få oversikt over behovene boligselskapet når det gjelder vedlikehold og rehabilitering. Dette kan igjen føre til at bygg og anlegg forfaller og ender opp i en tilstand som gjør at dere får akutte skader som blir langt dyrere å gjenopprette enn kostnadene ved jevnlig vedlikehold.
Vedlikeholdsplaner tilbys av blant annet boligbyggelag og frittstående konsulentfirmaer. Dere kan også bestille Velstyrtplanen, som er Norges første og eneste vedlikeholdsplan for sameier og borettslag som er gratis. Velstyrtplanen er laget for å gi sameier og borettslag oversikt over vedlikeholdsbehovene de neste fem år. Den inneholder faglige vurderinger og anbefalinger samt konkrete pristilbud på tilbud som anbefales utført, inkludert miljøkartlegging.