Aktiv overvåkning av røykvarslere sikrer både at røykvarslerne alltid fungerer og tilløp til brann blir fanger opp.

Den lille tingen du glemmer kan gjøre stor skade

Rundt 15.000 mennesker skades hvert år i branner i Norge. 700 av disse er alvorlige skader og i 2022 døde 39 av skadene. Mange branner starter fordi man glemmer noe så enkelt som å sjekke at brannvarslingen fungerer. Aktiv overvåkning gir sameier og borettslag muligheten til å sørge for at dette ikke skjer hos dere.

I følge Norsk brannvernforening finnes det 200.000 personer i Norge som enten ikke har eller ikke vet om de har røykvarsler. I et bofellesskap som det sameier og borettslag er, kan mangel på fungerende brannvarsler i en eneste leilighet være nok til at en liten brann utvikler seg til å gjøre stor skade.

Mangel på tid og kunnskap

Det er styrene i sameier og borettslag som er ansvarlig for å sørge for at brannsikkerheten er ivaretatt. Det er også styrene som har ansvar for at nødvendig vedlikehold blir ivaretatt, å løse konflikter mellom beboerne og at lover og regler blir overholdt.

Med så mye ansvar er det ikke rart om noe blir avglemt. De aller fleste som sitter i styrer i sameier og borettslag sitter jo der først og fremst fordi de bor der, ikke fordi de har en unik kompetanse på drift av boligselskap.

Overvåkning som løsning

Den beste måten å sørge for at brannsikkerheten blir ivaretatt på, er å la spesialister ta seg av det. Tidligere har dette gjerne betydd store investeringer i form av kablede anlegg. Nå finnes det trådløse løsninger som gjør at behovet for store installasjoner forsvinner. Og – det beste av alt er at systemet er overvåket hele tiden. Dette gjør at dere får beskjed ikke bare om det oppstår tilløp til brann, men også om batteriene begynner å bli dårlige i en brannvarsler i en leilighet.

Populær tjeneste

Et av selskapene som tilbyr trådløs overvåkning av brannvarslingssystem, er Sikkerhetsgruppen AS. De har i dag rundt 150 sameier og borettslag som kunder. Overvåkning av brannsvarslingsanlegg er en av de meste populære tjenestene:

- Vi leverer i dag brannvarslingssystemer med overvåkning til alt fra sameier på 4 enheter til borettslag på over 300 enheter, forteller daglig leder i Sikkerhetsgruppen AS, Jørgen Øygarden. – Løsningen vi tilbyr er en leieavtale der kunden ikke betaler for installasjonen, men kun et fast månedlig beløp. Dette beløpet kan inkludere både overvåkning av systemet, bytte av batterier, utrykning når det oppdages branntilløp og sjekk og bytte av brannslukkere som er gått ut på dato.

Flere bruksområder

På Sikkerhetsgruppen sine kontorer sitter det vektere som følger med på signalene som sendes fra kundene. Gjennom denne type overvåkning ivaretas styrets ansvar for brannsikkerhet og risikoen for at det oppstår brann som gjør stor skade reduseres.

Systemet som Sikkerhetsgruppen har utviklet har også flere bruksområder. Selskapet leverer nemlig også kameraovervåkning som hjelper sameier og borettslag med å unngå uønskede situasjoner:

- Vi leverer i dag kameraovervåkning til boligselskap som både vil sørge for at garasjer og fellesområder blir sikret og for å kunne avverge potensielt farlige situasjoner. Når vi for eksempel oppdager at det er folk inne i et område de ikke bør være, varsles vekterne våre. Gjennom en høyttaler som er satt opp sammen med kameraene kan vi snakke direkte til vedkommende som er der. Om de hadde planer om å gjøre ugagn er sjansen stor for at de lar være å gjøre det når de vet at de blir overvåket.

For mer informasjon om overvåkning av brannvarslingsystemer og videovervåkning, fyll ut og send inn skjemaet nedenfor.

Mindre jobb for styret

Ved å bruke en profesjonell partner, ivaretar styret sine forplikter i forhold til brannsikring. Ved kameraovervåkning økes også sikkerheten og løsningen til Sikkerhetsgruppen gjør også at styret slipper å gå inn i det som er en vanlig konflikt med beboerne:

- Mange beboere vil ikke at fellesområder skal overvåkes fordi de selv ikke vil kjenne på følelsen av å bli overvåket av styrets medlemmer. Vår løsning gjør at styrene ikke trenger å ha tilgang til overvåkningen. Vi gjør jobben for styrene og om det skulle være behov for å ta ut video når noe uønsket har skjedd, leverer vi dette – og kun dette – til styret. Da slipper styret å ta jobben med å gå gjennom opptakene og beboerne slipper å bekymre seg over å bli unødvendig overvåket.