LED-lamper bruker 1/8 av strømmen til vanlige lyspærer og varer 50 ganger lengre.

Spar penger på LED-lamper!

Visste du at led-lys bruker ca. 1/8 av strømmen til vanlige lyspærer og varer ca. 50 ganger lengre? Med dagens strømpriser er det mye penger å spare på å bytte til LED-lamper.

Mange sameier og borettslag har lyskilder i fellesarealer som står på døgnet rundt. Dette kan være i trappeoppganger, fellesvaskerier og parkeringskjellere. Når lyset står på hele døgnet og det brukes tradisjonelle lyskilder, gir dette høye strømutgifter:

- Vi har mange eksempler på kunder som sparer tusenvis av kroner i måneden på å bytte til LED-lamper, forteller Kjetil Sæland. Han er installatør og prosjektleder i Carlsens Elektro Installasjon AS. Sandnesbedriften har holdt det gående i over 100 år og forteller om et marked der det er mye penger å hente på å oppgradere lyskildene sine:

- Nylig var vi på befaring hos et borettslag som har 300 lysarmaturer, fortsetter Sæland. – Om lyset står på hele døgnet gir dette et forbruk på 236.520 kWh i året. Med en strømpris på kr. 2,50 per kWh koster disse lampene kr. 591.300 i strømutgifter. Ved å bytte til LED-løsninger uten sensor vil forbruket falle til 91.980 KWh og prisen til kr. 229.950. Dette gir en besparelse på kr. 361.350 – hvert år!

Tusenvis å spare månedlig

Ved å bytte til LED-lamper med sensorer som automatisk slår på lyset ved bevegelse er det faktisk enda mer å hente: - Om sensorene gjør at lampene kun står på 10 timer i døgnet, vil strømforbruket i eksempelet falle til 38.325 kWh og en årlig kostnad på kr. 95.812. Dette gir en årlig besparelse på kr. 495.488 i forhold til tradisjonelle lyskilder som står på hele tiden.

Å bytte til LED-lamper har en kostnad, både i form av arbeid og innkjøp av nye lamper. Men, det er faktisk fullt mulig å spare mye penger selv når vi tar hensyn til disse kostnadene:

- Vi har en ordning der vi tilbyr leasing av anlegget, forklarer Sæland. – I eksempelet vi bruker her tilbød vi leasing av anlegget med avbetaling på 36 måneder til kr. 14.308 per måned. Leasing + strømutgifter vil her være kr. 22.308 per måned, som betyr at kunden vil spare kr. 22.692 hver måned. Her er absolutt alt inkludert i prisen, til og med installasjonskostnader!

Finn ut hvor mye du kan spare!

EL-PROFFEN

Finn din elektriker

Hvor mye det er å spare på å bytte til LED-lamper avhenger både av strømprisene og hvilke lys-løsninger dere har i dag. For å finne ut hvor mye ditt sameie eller borettslag kan spare på å bytte til LED-belysning, må dere ha befaring fra en elektriker. EL-PROFFEN tilbyr gratis befaringer der dere får et uforpliktende tilbud og en oversikt over hvor mye dere kan spare.

EL-PROFFEN er Norges største elektrokjede med over 180 medlemsbedrifter. Ditt nærmeste EL-PROFFEN-medlem finner du ved å klikke på linken nedenfor.

Alle priser som er brukt i eksempelet er eks. mva.

Relatert

Unngå uønskede situasjoner

Relatert

Gi taket nytt liv

Relatert

Rehabilitering av balkongen

Relatert

Nyttig verktøy ved oppgradering og vedlikehold